- Kategori: Basında Biz
- Ali Kangal tarafından yazıldı.
- Gösterim: 93435
Erkekler kaktüs sever!
Ayten SERİN
Ali Kangal ve Ahmet Altan kaktüs meraklısı iki arkadaş. Kaktüs yetiştirme yöntemleri üzerine neredeyse ansiklopedi kadar bilgi içeren www.kaktusrehberi.com sitesini kurdular. Dünyadan kaktüs fotoğraflarının bulunduğu sitenin şimdilik 50 kadar üyesi var ve çoğu erkek. Ali Kangal erkeklerin kaktüsü kadınlara oranla daha çok sevdiğini ve meraklı olduğunu gözlemlemiş.
Kaktüslerin güzelliğini kavrayamayanlardan "Sen şimdi bu dikene mi bakıyorsun" gibi eleştiriler de geliyormuş. Oysa, büyüleyici renklerde çiçek açan, yeryüzünde 10 bin türü bulunan kaktüsün dünyası sanılandan zengin. Meraklılarına duyuralım: Kaktüslerin uyanma ve çiçek açma dönemindeyiz.
Bitkilerle ilgilenenler gizli kahramanlar gibidir. Kimi evinin balkonunda, terasında bitki yetiştirir, şanslı olan serada koleksiyon yapar. İç mimar Ali Kangal (50) ve bir mobilya firmasının genel müdürü Ahmet Altan (50) kaktüs sevdalısı. Şehir şehir dolaşıp, koleksiyonlarında olmayan yeni türleri seralardan toplayan, yurt dışında çölleri gezip kaktüs görmeye çalışan bir ikili onlar. 15 yıldır mobilya sektöründen tanışıyorlar. Ahmet Altan bitki yetiştirmeye 15 yaşlarında başlamış, annesi moda ve çiçek eğitmenliği yapıyormuş. "Belki ilgim annemden kaynaklanıyor. Ama babam da çok meraklıydı" diyor Altan. Ciddi anlamda ilk kaktüs serasını Dalyan?daki evinde kurmuş: "Bölge kaktüse uygun, çok güneşliydi. Sık sık Ali ziyarete gelirdi. Sonunda merakımı ona da bulaştırdım. İstanbul?daki evimin bahçesinde de sera var. Her yıl bazılarını hediye ederim, ölenler olur, yeniler gelir, ortalama 200 civarında bitkim var. Bu bir hastalık olduğu için, yurtdışı iş seyahatinde bile hep kaktüs peşinde koşarım. Gittiğim her yerde mutlaka çiçek görmek zorundayım."
Altan, Birleşik Arap Emirliklerinde çölleri gezmiş, Avustralyada Sydney ile Melbourne arasındaki çöllere, seralara kadar uzanmış: "Avrupada pek çok sera gezdim. Rusyada iyi koleksiyonlar var, kaktüsçülük, meraklısı arttıkça gelişir. Biz de artık sera gezmekle kalmayıp koleksiyonumuz için, tohum da getirmeye çalışıyoruz."
ÇÖL VE SERA GEZİYORLAR
Bitki merakının gelişmesinde anne babanın rolü büyük. Ali Kangalın da annesi çiçeklere çok meraklıymış: "Çocukluğumda annemle Yalovaya seraya gidip koliler dolusu çiçekle dönerdik. Kaktüsle 4-5 senedir ilgileniyorum. Botanik merakım büyük yeşil yapraklı bitkilerle başladı. İç mimarım, bitkilere asla dekorasyon unsuru olarak yaklaşmadım. Eskiden bitkilerim arasında tek tük kaktüs vardı ama artık neredeyse tüm ilgim kaktüse döndü. Kaktüsler öbür bitkiler gibi hemen büyümez, genelde çok ağır gelişir. Uzun yıllar aynı bitkiyle uğraşırsınız. Yurtiçinde bütün seralara gittim. İş ya da tatil amacıyla gittiğim şehirde alışveriş merkezi gezmem, kaktüs serası ararım. Kaktüsleri yüklenip, devasa kolilerle evime dönerim."
Ahmet Altan, 30 yılda üç koleksiyon öldürmüş. İlgisiz bırakırsanız bitkileri kaybedersiniz diyor: "Mesela seyahate çıkıp birine emanet edersiniz, sulamayı beceremez, bitki perişan olur. Kaktüslere devamlı bebek gibi bakacaksanız, yıllarınızı veriyorsunuz. 20-30 yıldır baktığım bitkiler var. Mutlaka aranızda duygusal bağ oluşuyor. Bana sorarsanız kaktüs en güzel çiçeği olan bitkidir. Renk yelpazesi çok geniştir."
Neden illaki kaktüs, diye sorduğumuzda Ali Kangal bunun çiçek merakından kaynaklandığını söylüyor. Ancak bu dikenli bitkiden çiçek almak hiç kolay değil. Altan ise kaktüslerin çiçeklerinin güzelliği kadar hayatta kalma mücadelesine de hayran: "Son derece zor şartlarda yaşayabilir. Kışın uykuya yatar, 3-4 ay susuz yaşar. Uyandırmamak için kışın su verilmez. Donmayacak kadar serin, ışık alan yerde tutmanız, baharla beraber sulamaya başlamanız lazım. Mutlaka suyu akan bir saksıda olmalı. Yavaş yavaş uyandıracaksınız. Yoksa çiçek alamazsınız, hatta bitkiyi öldürebilirsiniz."
YARIŞMA YAPACAKLAR
İkili Türkiyede yeterli bilgi kaynağı olmadığını görüp, web sitesi kurmuş. Bilgi toplamak ve site yazılımı için çok uğraşmışlar. Amaçları Türkiyeye kaktüsü sevdirmek. Gelecekte en güzel kaktüs ve çiçeği yarışması düzenlemeyi düşünüyorlar. Çiçekler fotoğraf üzerinden değerlendirilecek. Bitki yarışması ise çiçek fuarlarında düzenlenecek.
Kaktüs ve succulentler üzerine uluslararası e-gruplara üyeler. Ali Kangal yabancı sitelere girip Türklere rastlamayınca üzülüyor: "Sadece Ankaralı patolog Dr. Süleyman Demirin mesajlarını ve resimlerini görüyorum. Demir, kaktüsün dünyadaki en önemli uzmanlardan biri. Kuyumcu dükkanı gibi pırıl pırıl bir serası var. Sitemize de destek veriyor."
Kaktüs Rehberi sitesinin de bir internet grubu ve tartışma sayfası var. Altan, Kangal ve Süleyman Demir sitede burada sorulara cevap veriyorlar. Tek istekleri herkesin çekinmeden tüm soruları sorabilmesi. Sitede kaktüs ve succulent türleri, bakımı, üretme yöntemleri, fotoğrafları, kaktüsçü seralarla ilgili bilgi, fotoğraflar var.
DİKENE Mİ BAKIYORSUN?
Ali Kangal, "Sitedeki ve çevremdeki kaktüs meraklıları çoğunlukla erkek" diyor. Web sitesine rastlantıyla yolu düşen kimi ziyaretçilere erkeklerin kaktüs merakı tuhaf geliyormuş. Sen şimdi bu dikene mi bakıyorsun, deniyormuş. Kangal gösterilen tepkilere anlam veremiyor: "Herhalde kahveye gidip oturmak, maça gitmek erkeğe daha çok yakıştırılıyor. Oysa kaktüs diken değil, bir dünyadır."